Klargjøring og pakking

Vær fleksibel

Ved flytting innenbys må man forvente at byrået er der til avtalt tid. Ved langtransport er det imidlertid ting som kan skape problemer. Forrige kunde, vær og føre, ferger, sykdom og tekniske problemer kan føre til forsinkelser. Slik er det bare.

Flytting er ingen eksakt vitenskap så uforetsette ting og hendelser kan oppstå. Derfor: ha en back up plan. Ikke avtal utvasking og innflytting helt opp i utflyttingen. Det kan føre til det reneste kaos. Gjør deg heller ikke avhengig av at du må være der selv. Avtal med slekt, venner, kolleger eller naboer om overlevering av nøkler og instruksjoner hvis du har annet å gjøre, eller må reise i forveien. Profesjonelle flyttefolk er vant med det. Dessuten hold kontakt med sjåføren. Han ringer sikkert, men de er travle og kan glemme, så for sikkerhets skyld sørg for å få navn og telefonnummer fra kontoret på forhånd. Ring gjerne og slå av en prat. Det er alltid fint med en god tone og en forsikring om at alt er i rute. Flyttefolk sier dessuten skjelden nei takk til en kopp kaffe ved adkomst, men forventer det ikke. Det er imidlertid en fin mulighet til å bli litt kjent, og å diskutere gjennomføringen av flyttingen din. Alt går så mye greiere når man er dus. 

Forberedelser

Det er en del ting som dere som kunder bør gjøre, og tenke på, om dere har bestillt flytting med pakking, eller om dere ønsker å pakke selv.

Hvitevarer:

De aller fleste flyttebyrå forventer at hvitevarer er koblet fra, spesiellt vaskemaskin og oppvaskmaskin. Hvis dere har transportsikring til vaskemaskin og ønsker å benytte denne bør det gjøres på forhånd. Bruk av transportsikring er på ingen måte nødvendig, men gir tross alt en ekstra sikkerhet ved hardhendt behandling som f. eks. ved flytting via båt og jernbane.

Frysevarer:

Noen få flyttebiler har strøm til fryser under transport, men det må avtales på forhånd med det respektive byrå. Det beste er om dere benytter anledningen til å spise opp innholdet på forhånd, hvis det da ikke har gått ut på dato for lenge siden, hvilket ofte er tilfelle. Tenk hvor fint det er å komme til det nye huset med en avrimet, tom og ren fryser. Ellers berger frysevarer en dag eller så på sommerstid og et par dager på vinteren, spesiellt hvis den er noenlunde full. Et par kneipbrød og noen bokser tyttebær tåler imidlertid ikke lange turen uten strøm eller tørris.

Senger:

Senger som er skrudd forventes demontert (ta godt vare på skruer og knotter). Rammemadrasser kan stå som de er. Generellt kan man si at alt som ikke går ut dører og i trapper må demonteres av deg som kunde hvis ikke annet er avtalt med oss. Det samme gjelder trampoliner og lekestativ o.l.

Veggfaste ting:

Lamper, hyller ol. skal skrues ned. Bilder og fotografier som henger på krok kan bare henge. Det skaper bare kaos om dette taes ned og plasseres på bord og langs vegger. Vi bruker bord og benker til å pakke på, og trenger plassen til pakkepapir osv.

Planter og blomster:

Stueplanter tåler ikke frost. De dør under transport vinterstid. Gi dem heller til naboen eller frakt dem i egen personbil. Pakk dem i såfall godt inn i bobleplast og ikke vann dem på noen dager før transport. Hold temperaturen over frysepuntet. Sommerstid transporterer flyttefolkene plantene uten problem.

Garderobeskap og annet inventar:

Det er forskjell på møbler og inventar. Store garderobeskap og kjøkkeninnredninger er inventar og ikke flyttegods selv om det er dine eiendeler, og ikke tilhører huset. Er skapene vaklevorne og lealause må de demonteres på forhånd for å tåle transporten. Det samme gjelder selvfølgelig hvis de er for store og tunge til å bæres ut av to mann.

Hengende tøy:

Hvis du har bestillt flytting med pakking så tar flyttebyrået seg av finklær på beste måte. Vi kan etter avtale levere spesielle esker der klærne får henge på kleshengeren. Hvis du skal pakke selv og ikke har garderobeesker så anbefaler vi kofferter, eller løs pakking i store esker. SSorte plastsekker og klesposer kan også brukes. Da legges klærne pent på toppen av flyttelasset eller under et bord eller lignende. Det viktigste er tross alt at klærne kommer fram uten at de krølles.

Piano og flygel:

Har du piano, flygel, våpenskap el. må du varsle byrået om dette på forhånd. Spesialutstyr og ekstra mannskap er i de fleste tilfeller nødvendig.

Ved:

Ved er ikke flyttegods, men kan taes med hvis avtalt.. Den må være i plastsekker slik at ikke never og rusk, da flyttebilen er full av tepper.

Emballering

Du trenger:

Pakkepapir, enten gamle aviser eller pakkepapir. Problemet med gamle aviser er imidlertid at de sverter av. Tabloidaviser er dessuten litt små.

Bred pakketape. Du trenger mellom fire og åtte ruller.

Esker i minst to forskjellige størrelser. Kombi- og boesker er passe og brukes av mange byråer. Disse eskene kalles ofte flytteesker og fås kjøpt på Ikea, Clas Ohlson etc. Disse eskene kan forøvrig også kjøpes hos oss. Du trenger flere små enn store.

Søppelsekker. Profesjonelle flyttefolk bruker sjelden det, men det er billig embalasje og kan brukes til enkelte ting som dyner, rundt madrasser og hengende tøy. Tape eller knyt i såfall igjen sekken.
Hvordan tape en eske (teipe, ikke miste):

Bruk av esker

Det kan vel for de fleste virke vel elementært, men det er forbausende mange som gjør dette feil.
Altså; først snu esken på hodet hvis det er skrift eller logo på den (Dette for å unngå at flyttefolkene bærer, stuer eller stabler esken opp ned).
Dernest: brett kortendene inn og deretter langsidene.
Tape så ett kryss. Begynn med fra langsiden, deretter fra kortsiden. Dette gir en sterk bunn.
Eskene som flyttebyråene bruker er av typen som ikke tapes. Bretteanvisning står på esken. Dette er samme type eske som tidligere nevnt selges på Ikea, Clas Ohlson eller hos oss.
Dessuten så skal eskene som hovedregel alltid være helt fulle, men uten kul på toppen. Hvis det er vanskelig å få det til å gå opp; juks med knøvlet pakkepapir eller en pute eller lignende. Mang en fersk hjelpemann har fått pepper for dette i årenes løp. Årsaken er imidlertid at esken kan sige sammen under press når den blir stablet.

Møbler og hvitevarer

Ved flytting fra A til B på samme flyttebil brukes flyttetepper for å unngå riper og hakk. Våre flyttebiler har flerehundre tepper. Dette trengs når hageredskaper og stuemøblement skal gå på samme bil. Pledd er enkelt og miljøvennlig og brukes mange ganger. Skal flyttegodset imidlertid omlastes eller gå med container på båt til andre verdensdeler, blir dette eksportpakket.. Det betyr at alt blir pakket inn i papir, bobleplast og papp.